Борба за оцеляване в Шри Ланка: Чаша чай и две бисквитки е дневната им дажба

За хората там най-основни неща като храна и вода се превръщат в лукс

08.10.2022 | 10:00 Редактор: Ваня Кузманова
Борба за оцеляване в Шри Ланка: Чаша чай и две бисквитки е дневната им дажба

Финансовата и икономическа криза в Шри Ланка застрашава оцеляването на милиони. За хората там най-основни неща като храна и вода се превръщат в лукс.

Жена от квартала Ванатамула край Коломбо трябва сама да изхранва трите си деца и едно внуче. Мъжът ѝ ги е напуснал след газова експлозия в кухнята, при която жената е пострадала. Тя няма постоянна работа и се опитва да изхранва семейството, като работи на различни места срещу надница. Милиони семейства в Шри Ланка не могат да си позволят дори основни храни като ориз.

Ниланти Гунасекера държи в ръката си сушена риба. "Това са последните ни запаси от животински белтъци за семейството. Риба и месо вече не можем да си позволим", казва 49-годишната жена.

Джамадж Рупавати преди е имала собствен щанд за плодове в Коломбо, с който тя, мъжът ѝ и техният син са преживявали някак. Но през дългите локдауни по време на пандемията 60-годишната жена не е можела да работи. А в сегашната икономическа криза тя няма пари, за да отвори отново щанда.

Това е дневната дажба на съпруга на Джамадж Рупавати: чаша чай и две бисквити. Над една четвърт от 22-милионното население на островната държава няма достатъчно средства, за да се изхранва пълноценно.

68-годишната Манел Пеирис има сърдечно заболяване и всеки ден приема определени медикаменти, които преди това е получавала за три месеца напред от болницата. "Сега трябва да си ги купувам от аптеката. За един месец лекарствата ми струват 3400 рупии, които не мога да заделям. Затова си купувам само за седмица напред. Налага се мъжът ми често да взима заеми или да иска аванс", казва жената, цитирана от DW.

"Имаме вода вкъщи, но вече не можем да плащаме сметките си за вода и ток заради скъпата храна", казва 31-годишният шофьор на рикша Сивараджа Сандживан.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК